Charles Wirth med ledsager og generalsekretær holder 3 ballonger med tallene 1 0 1
Charles med ledsager Elena og Generalsekretær Anne Kristin

Charles Wirth (101) på Ridderuka

Den 101 år gamle amerikaneren skryter uhemmet av Norge, Beitostølen og Ridderrennet – som han deltok i for 18. gang.

Etter to år med koronapause var det endelig klart for en ny Ridderuke på Beitostølen 13.-20.mars 2022. Arrangementets eldste deltaker var Charles Wirth, og han kom helt fra USA.

– Ridderuka er en gave fra Norge! Det er et helt fantastisk opplegg hvor folk motiverer hverandre, og man virkelig kjenner på at man ikke er helt hjelpeløs. Mange gjennomfører aktiviteter som ikke engang personer med en såkalt “normal helse”, ville turt å prøve på, sier 101-åringen som deltok på Ridderrennet for 18.gang.

Charles, ledsager Elina og Generalsekretær Anne Kristin Wadahl på scenen
Charles ble overasket med forsinket feiring av 101-årsdagen under Ridderuka

Ikke redd

I løpet av Ridderuka kan deltakerne være med på mange ulike aktiviteter, alt fra eksempelvis skiskyting og slalåm, til yoga og hundekjøring.

Det er langrenn som er hovedgrunnen for at Charles tar turen til Norge. I løpet av uken er det blitt mange kilometer med ski på beina, sammen med ledsager Elena Erlandsdottir.

– Jeg har en fantastisk ledsager som vet hva jeg kan få til og ikke. Derfor blir jeg ikke redd når jeg går langrenn, og jeg får hele tiden vite hva jeg skal være oppmerksom på, forklarer han.

«Ridderuka er en gave fra Norge!»

- Charles Wirth (101)

Aktiv livsstil

Ridderruka gir Charles en mulighet for å stå på ski – noe han elsker, men så sjelden får anledning til å gjøre. Det var gjennom et lignende arrangement i USA, “Ski for Light”, at han fikk vite om de tilrettelagte langrenns-mulighetene i Norge.

– Da jeg var yngre var jeg veldig aktiv med alpint, men nå er det langrennsski som gjelder. Der jeg bor hjemme i USA, har jeg ingen mulighet til å gå på ski. De turene jeg får i løpet av året, er i forbindelse med “Ski for Light” og Ridderuka, forklarer Ridderrennets eldste deltaker.

– Men jeg trener og holder meg aktiv med gjennomsnitt tre treningsøkter i uken hjemme i USA. Da blir det en miks av blant annet trening på et sykkel-lignende apparat, svømming og styrketrening med kabelvekter

Charles og ledsager Elina smiler i målområdet
Charles og ledsager Elina

Mislykket operasjon

101-åringen forteller at han har vært svaksynt så og si hele livet. Etter hvert som han ble eldre, ble synet dårligere og dårligere. I dag er Charles helt blind.

– På 1950- og 1960-tallet ble situasjonen bare verre med stadig flere plager og øyesykdommer, blant annet grønn stær. Som 49-åring gikk jeg igjennom en mislykket øyeoperasjon, og beskjeden fra legene var grusom: jeg var nå helt blind og ville være det resten av livet.

Se Lions intervju med Charles under Ridderuka

Svein fra Lions Club International Norge Intervjuer Charles (101)

En inspirasjon

Charles sier at dette selvfølgelig var en tøff beskjed å få, men påpeker at han har fått god oppfølging til å lære seg hvordan man navigerer seg rundt i hverdagen. I dag viser han en fantastisk og beundringsverdig innstilling til livet:

– Det er andre personer som har det verre og større problemer enn meg. Nå er jo jeg vant til være blind og det er overkommelig. Det er ikke alltid lett, men jeg gjør det beste ut av situasjonen.

Hva sier folk når de møter deg på Ridderuka og får vite om en 101-åring som flyr helt fra USA for å delta på Ridderrennet?

– Tja, vel… De sier jo det er litt spesielt, ler Charles før ledager Elena skyter inn:

– Du er en helt unik inspirasjon Charlie. Jeg er veldig takknemlig og glad for å ha blitt kjent med deg. Charles er jo glad hele tiden, og sammen nyter vi virkelig å få være her på dette arrangementet, sier Elena og poengterer at det også er utrolig lærerikt å få delta på Ridderuka som ledsager.